10 ptaków, które nie latają

Chociaż myśląc o ptakach, pierwszym obrazem, który przychodzi na myśl, są zwierzęta z dużymi skrzydłami, które pozwalają im latać, w rzeczywistości jest wiele ptaków, które nie mogą. Są to ptaki, podobnie jak inne, ponieważ dzielą z nimi wszystkie swoje cechy. Jednak ze względu na sposób, w jaki ewoluowały, pomimo posiadania skrzydeł, nie jesteśmy w stanie wystartować z samolotu, aby oddzielić się od ziemi. Istnieją różne rodzaje tych ptaków. Jeśli chcesz spotkać 10 ptaków, które nie latają, czytaj dalej i dowiedz się.

Ptaki nielotne: cechy

Ptaki nielotne to ptaki podobne do innych, ale z pewnymi kluczowymi różnicami, więc prawdą jest, że mają szereg cech, które odróżniają je od reszty. Przykład tego zróżnicowania znajduje się w kościach skrzydeł, które są znacznie mniejsze niż w przypadku ptaków latających. Warto również zauważyć zmniejszenie lub brak kilu, kości klatki piersiowej, która pozwala im rozwijać mocniejsze i większe mięśnie, które pozwalają na użycie skrzydeł w locie.

Z drugiej strony warto również wspomnieć, że większość ptaków nielatujących przetrwała w dość odizolowanych środowiskach (choć nie wszystkie, takie jak strusie lub emu). W wielu przypadkach ptaki nielotne ewoluowały od ptaków latających, ale pod nieobecność drapieżników specjalizowały się w przemieszczaniu się na lądzie i wodzie, co wymaga mniej energii, co doprowadziło do atrofii skrzydła, aby stać się ptakami nielatującymi.

Strusie (Struthio camelus)

Strusie, których naukowa nazwa to Struthio camelus, są ptakami nielatującymi, a także są największymi ptakami, które istnieją obecnie. W rzeczywistości, chociaż większość z nich zwykle nie przekracza dwóch metrów wysokości, zdarzały się przypadki okazów, które osiągnęły prawie trzy metry wysokości, a wielkość nie jest nieistotna. Ten ptak, który nie lata, zwykle waży około 180 kg i chociaż dzisiaj występuje tylko w Afryce, uważa się, że jakiś czas temu można go również znaleźć na półwyspie arabskim. Istnieją cztery gatunki strusi, które są rozmieszczone w różnych regionach Afryki.

Jedną z ciekawostek tego ptaka jest to, że oprócz braku zębów ma również słabą ruchliwość w języku. To powoduje, że zjada jedzenie praktycznie w takim samym stanie, w jakim znajduje się na środku. Chociaż jest uważane za zwierzę roślinożerne, wiadomo, że mogą one również odżywiać się padliną, jeśli mają taką szansę.

Pingwiny (Spheniscidae)

Kolejnym ptakiem, który nie umie latać, są pingwiny. Naukowa nazwa tych zwierząt to Spheniscidae i istnieją różne gatunki pingwinów, chociaż wszystkie z nich znajdują się na półkuli południowej. W rzeczywistości miejsce, w którym jest więcej takich ptaków, znajduje się na kontynencie Antarktyda, ponieważ są to ptaki specjalnie przystosowane do niskich temperatur. Pingwiny można jednak spotkać także w Ameryce Południowej, w regionie Patagonia, a także w południowej Australii i Nowej Zelandii.

Jednym z powodów, dla których ten typ ptaków nie może latać, jest warstwa tłuszczu pokrywająca ciało pod skórą, która pozwala im wytrzymać mrozy w ich naturalnym środowisku. Jednak znacznie zwiększa ich wagę, uniemożliwiając im lot. Jest to równoważone przez fakt, że są doskonałymi pływakami, co pozwala im polować na ryby w lodowatych wodach Morza Antarktycznego, które są ich głównym pożywieniem.

Dodo (Raphus cucullatus)

W tym przypadku jest to ptak, który nie lata, ale wymarł. Dodo, którego naukowa nazwa to Raphus cucullatus, był rodzimym nielotnym ptakiem z Mauritiusa, położonym na Oceanie Indyjskim i oddzielonym od Madagaskaru na mniej niż 1000 kilometrów. Jest to jednak ptak, który wyginął w XVII wieku .

Przyczynę jego wyginięcia znajduje się w ręce człowieka. Kiedy europejscy odkrywcy przybyli na Mauritius, wprowadzili nowe gatunki, takie jak świnie, psy czy koty, i wiele innych. Doprowadziło to do zaatakowania ich gniazd przez te nowe gatunki, z którymi nigdy nie musieli stawić czoła dodo. Podobnie fakt, że Dodos nie mieli kontaktu z ludźmi, oznaczał, że nie postrzegali ich jako zagrożenia, co również doprowadziło do ich wymarcia.

W tym drugim artykule mówimy o tym, dlaczego ptak dodo wymarł.

Emu (Dromaius)

Innym ptakiem nielatującym jest emu, którego naukowa nazwa to Dromaius . W tym przypadku jest to drugi nielotny ptak wielkości, który wyprzedzają tylko strusie. Ten nielotny ptak pochodzi z Oceanii . Są to wszystkożerne ptaki, ponieważ żywią się zarówno nasionami, warzywami, jak i małymi zwierzętami, zwłaszcza owadami.

Obecnie przetrwa tylko wspólne emu, ponieważ reszta gatunków emu wyginęła. Jedną z ciekawostek tego ptaka jest to, że w przeciwieństwie do większości innych ptaków ma ciemnozielone jaja. To, poza jego ciekawością z powodu różnicowania reszty jaj, ma również ważną funkcję. Dzięki temu szczególnemu kolorowi jajka emu są trudniejsze do zauważenia, co pomaga im nie być łatwą ofiarą dla ich potencjalnych drapieżników.

Kury (Gallus gallus domesticus)

Kolejnym ptakiem, który nie lata, są kury, których naukowa nazwa to Gallus gallus domesticus . Ptak ten jest znany jako główny ptak domowy, co czyni go również najliczniejszym ptakiem nielotnym, ponieważ jest hodowany zarówno na jaja, jak i na mięso. Szacuje się, że na świecie żyje ponad 16 000 milionów kur.

Istnieją różne rodzaje kurczaków . We wszystkich przypadkach jest to zwierzę, które ma wyraźny dymorfizm płciowy. Oznacza to, że kobiety i mężczyźni są fizycznie różni. W przypadku kur są to zwierzęta mniejszego rozmiaru, o bardziej trzeźwym upierzeniu i pozbawione typowego wydatnego grzebienia kogutów (samców kur), które mają herb, który może nawet podwoić wielkość grzebienia kur.

Inne ptaki, które nie latają

Na koniec rozszerzamy listę ptaków, które nie latają z tymi innymi gatunkami, z których możesz znać niektóre bardzo symboliczne jak kiwi, ale inne mniej znane mogą cię zaskoczyć, takie jak kakapo.

  • Cassowary: istnieją trzy różne gatunki i znajdują się w niektórych regionach Australii i Nowej Gwinei. Żywią się zarówno owocami, jak i grzybami występującymi w glebie oraz niektórymi mniejszymi zwierzętami, takimi jak owady i niektóre małe gady.
  • Kiwi: składają się z pięciu gatunków i wszystkie są rodzimymi gatunkami Nowej Zelandii. To mały ptak, nieco mniej niż zwykły kurczak. Charakteryzuje się zaokrąglonym ciałem i brązowym upierzeniem, a także wydłużonym i spiczastym dziobem. Na okładce tego artykułu można zobaczyć tego ptaka, który nie lata.
  • Wspólne Ñandú: jest to ptak nielotny podobny do strusi, ale mniejszy. Znajduje się w Ameryce Południowej, szczególnie na obszarach północnej Argentyny, Urugwaju i południowej Brazylii.
  • Kagú: jest to ptak nielotny zagrożony wyginięciem. Pochodzi z wysp Nowej Kaledonii, położonych w Melanezji na wschód od Australii. Jego głównym zagrożeniem jest to, że składa pojedyncze jajo w gnieździe, znajdującym się na ziemi, gdzie jest podatne na atak szczurów i kotów wprowadzanych do ekosystemu przez ludzi.
  • Kakapo: jest także zagrożonym ptakiem nielotnym. Jest to jedyna nielotna papuga, która istnieje, oprócz tego, że jest również papugą o największej masie ciała w stosunku do jej wielkości z tej samej przyczyny. Stanowi endemiczny gatunek Nowej Zelandii. Możesz zobaczyć tego ptaka na obrazku poniżej.

Jeśli chcesz przeczytać więcej artykułów podobnych do 10 ptaków, które nie latają, zalecamy przejście do naszej kategorii osobliwości zwierząt.

Zalecane

Mój pies ucieka. Co powinienem zrobić?
2019
Wskazówki dotyczące adopcji królika
2019
Jak roślinność wpływa na klimat
2019