35 zwierząt Australii

Niebezpieczne zwierzęta w Australii są dobrze znane, takie jak jadowite pająki, węże i jaszczurki. Ale nie cała fauna kraju jest niebezpieczna. Istnieje wiele zwierząt, które z powodu ewolucji pozbawionej drapieżników są pewne siebie i nie dysponują wieloma metodami unikania drapieżników.

W tym artykule z milanospettacoli.com przedstawiamy listę zwierząt z Australii mało lub wcale agresywnych lub niebezpiecznych, zwierzęta być może mniej znane, ale wyjątkowe i spektakularne.

1. Australijski gigant sepii

Gigantyczna australijska sepia ( Sepia apama ) to mięczak należący do klasy głowonogów. Jest największą sepią, jaka istnieje, jest również ekspertem w kamuflażu, ponieważ zmiany koloru skóry i ruch płetw sprawiają, że idealnie imituje środowisko, wprowadzając w błąd drapieżniki i myląc ofiara

Występuje endemicznie w wodach przybrzeżnych południowej Australii i występuje w zatoce Moreton na wschodnim wybrzeżu i na zachodnim wybrzeżu, na rafie Ningaloo. Jego okres reprodukcyjny trwa od kwietnia do września, w którym dokonują masowego tarła (uwolnienia jaj) w Zatoce Spencer, gdzie co roku gromadzą się tysiące gigantycznych sepi.

Jest mięsożernym zwierzęciem, żywi się rybami, mięczakami i skorupiakami, podobnie jak reszta gatunków sepias. Nie jest to jedno z australijskich zwierząt zagrożonych wyginięciem, ale populacja maleje, więc gatunek jest prawie zagrożony.

2. Makrela cętkowana

Makrela plamista ( Scomberomorus queenslandicus ) to ryba z rodziny Scombridae. Występuje w tropikalnych i subtropikalnych wodach północnej Australii i południowej Papui Nowej Gwinei. Można go znaleźć od Shark Bay do Sydney.

Ta ryba jest niebiesko-zielona z tyłu, ze srebrnymi bokami i trzema rzędami plam w kolorze brązu . Kobiety są większe niż mężczyźni. Sezon lęgowy odbywa się między październikiem a styczniem, tarło odbywa się na wodach Queensland.

Nie jest gatunkiem handlowym i jest zagrożony, chociaż został złapany przypadkowo, gdy złowione zostaną inne gatunki makreli.

3. Australijski Humpback Dolphin

Naukowa nazwa australijskiego delfina humbaka, Sousa Sahulersis, pochodzi od Sahul Shelf, podwodnej platformy położonej między północną Australią a południową Nową Gwineą, na której występują australijskie delfiny. Jego popularna nazwa, garbus, pochodzi z tego, że płetwa grzbietowa jest bardzo wydłużona i ma wygląd garbu z powodu nagromadzenia tkanki tłuszczowej, która gromadzi się wraz z wiekiem.

Mężczyźni i kobiety mają ten sam rozmiar, około 2, 7 metra, osiągając dojrzałość płciową od 10 do 13 lat. Są to zwierzęta żyjące długo, żyjące około 40 lat w wolności. Kolor twojej skóry zmienia się z wiekiem. Po urodzeniu stają się szarawe i stają się srebrne, szczególnie w okolicy płetwy grzbietowej i czoła.

To zwierzę jest bardzo podatne na zanieczyszczenie, a żyjąc w pobliżu wybrzeży i rzek, silnie zanieczyszczonych obszarów, jego populacja zostaje dotknięta, pozostawiając jedynie około 10 000 osobników uwolnionych. Bez wątpienia jest to jedno z typowych zwierząt Australii, które może zniknąć, jeśli problem nie zostanie rozwiązany.

4. Australijski pelikan

Na świecie jest osiem gatunków pelikanów, wszystkie bardzo podobne w wyglądzie, wszystkie białe, z wyjątkiem dwóch z nich, różowego pelikana i peruwiańskiego. Najbardziej charakterystyczną cechą tych zwierząt jest wydłużony dziób z torbą. W pelikanie australijskim ( Pelecanus conspicillatus ) dziób ma od 40 do 50 centymetrów, jest większy u mężczyzn niż u kobiet. Jego rozpiętość skrzydeł wynosi od 2, 3 do 2, 5 metra.

To zwierzę występuje w Australii, Papui Nowej Gwinei i południowej Indonezji. Pomimo ciężkiego i ciężkiego wyglądu pelikan jest świetnym lotnikiem, nie może utrzymać trzepotu lotu, ale może pozostać w powietrzu przez 2 4 godziny, gdy złapie przeciągi. Jest w stanie wznieść się na ponad 1000 metrów wysokości, a nawet 3000 metrów rekordów. Jeśli pasjonujesz się ptakami, nie wahaj się zapoznać z innym artykułem, w którym wspomniano, który jest najszybszym ptakiem na świecie.

Powielanie zależy od warunków środowiskowych, zwłaszcza deszczu. Pelikany rozmnażają się w koloniach liczących ponad 40 000 osobników zgrupowanych na wyspach lub wybrzeżach. Żyją od 10 do 25 lat.

5. Australijska łyżka kaczki

Australijska kaczka łyżka ( Anas rhynchotis ) jest rozpowszechniona w całej Australii, a jej populacje koncentrują się na południowo-wschodniej i wschodniej części Australii i na Tasmanii.

Są brązowe, z jaśniejszymi zielonymi piórami. Należy zauważyć, że u tego gatunku występuje duży dymorfizm płciowy . Samce mają niebieskawo-szarą głowę i białą linię na twarzy przed okiem. Mają wydłużony dziób w kształcie łyżki, złożony z grzebieni, które filtrują błoto i wychwytują ich pokarm, oparty na mięczakach, skorupiakach i owadach.

Jego stan ochrony jest wrażliwy i chociaż nie ma planu ochrony gatunku, istnieje region, w którym żyje.

6. Indyk australijski

Australijski indyk ( Alectura lathami ) mieszka w całej wschodniej Australii, od półwyspu Cape York, Queensland, na południe, po północne przedmieścia Sydney i region Illawarra w Nowej Południowej Walii. Żyje w lasach tropikalnych lub wilgotnych.

Ten ptak ma głównie czarne upierzenie, czerwoną głowę bez piór i żółtą chustę . Chociaż wygląda jak indyk i tak się nazywa, tak naprawdę należy do innej rodziny, megapodów.

Szukają pożywienia, żerując na ziemi i kopiąc nogami. Ich dieta oparta jest na owadach, nasionach i owocach. W przeciwieństwie do większości ptaków australijski indyk nie wysiaduje swoich jaj, zamiast tego zakopuje je pod kopcem rozkładającej się roślinności, która dzięki ciepłu wytwarzanemu przez typowe reakcje rozkładającej się materii organicznej utrzymuje jaja w idealnej temperaturze Dzięki temu jest to jedno z najbardziej ciekawych zwierząt w Australii, a także rzadkie.

7. Australijski król papug

Australijskie papugi królewskie ( Alisterus scapularis ) Zamieszkują lasy deszczowe lub wilgotne lasy sklerotylowe wzdłuż wschodniego wybrzeża Australii .

Są to jedyne australijskie papugi z całkowicie czerwoną głową, chociaż tylko samce, samice mają kolor zielony. Reszta ciała jest taka sama w obu, czerwony brzuch i plecy, zielone skrzydła i ogon. Mieszkają w parach lub grupach rodzinnych. Są owocożernymi zwierzętami i gniazdują w zagłębieniach drzew.

8. szczur Coligorda

Coligorda szczur ( Zyzomys pedunculatus ) jest jednym z najrzadszych zwierząt w Australii, jest zagrożony wyginięciem z powodu zniszczenia jego siedlisk i drapieżnictwa przez koty domowe, które w Australii są gatunkiem inwazyjnym.

Jest to średniej wielkości gryzoni o wadze 70-120 gramów. Jego futro jest grube jasnobrązowe i białe na brzuchu. Ma bardzo gruby ogon, nigdy dłuższy niż długość od nosa do podstawy ogona.

to zwierzęta ziarnożerne, spożywające nasiona, szczególnie w czasie upałów. Zimą żywią się również owadami, ale w mniejszym stopniu.

9. Wąż wyspy kontynentalnej

Wąż kontynentalny lub wąż tygrysi ( Notechis scutatus ) jest jednym z najbardziej trujących zwierząt na świecie . Gatunek ten jest szeroko rozpowszechniony, choć rozprzestrzenił się w południowej Australii .

Zamieszkuje obszary w pobliżu wody, takie jak nadrzeczne lasy, mokradła lub cieki wodne. Możesz także mieszkać w suchszych obszarach, takich jak pastwiska lub obszary skaliste. Kiedy mieszka w tym ostatnim miejscu, zachowuje się w nocy, aby uniknąć upału dnia, w obszarach związanych z wodą jest to dobowe lub zmierzch.

Jest bardzo ogólny, żywi się szeroką gamą małych ssaków, płazów, ptaków, a nawet ryb. Powielanie odbywa się od grudnia do kwietnia. Jest gatunkiem żyworodnym, który może mieć od 17 do 109 potomstwa, choć rozmnaża się rzadko.

10. Plakat Pygmy Mountain

Plakat lub Opposum ( Burramys parvus ) to mały ssak z Australii, nie większy niż mysz. Ma charakter endemiczny dla południowo-wschodniej Australii, gdzie występują tylko trzy całkowicie izolowane populacje. Jego powierzchnia dystrybucji nie jest większa niż 6 lub 7 kilometrów kwadratowych. Jest to gatunek krytycznie zagrożony .

Jest to jedyny gatunek australijskiego ssaka żyjący w środowisku alpejskim, na peryglacjalnych skalistych polach. Są nocnymi zwierzętami . Ich dieta oparta jest na gatunku ćmy ( Agrotis infusa ) i niektórych innych owadach, nasionach i owocach. Kiedy kończy się jesień, przechodzą w stan hibernacji na 5 lub 7 miesięcy.

Australijskie typowe zwierzęta

Wszystkie powyższe zwierzęta są typowe dla Australii, jednak prawdą jest, że wiele z nich jest mało znanych. Dlatego oto lista najbardziej typowych zwierząt w Australii :

  • Często Wómbat ( Vombatus ursinus )
  • Koala ( Phascolarctos cinereus )
  • Czerwony Kangur ( Macropus rufus )
  • Wschodniej Szary Kangur ( Macropus giganteus )
  • Western Grey Kangaroo ( Macropus fuliginosus )
  • Błazenek ( Amphiprion ocellaris )
  • Dziobak ( Ornithorhynchus anatinus )
  • Echidna australijska ( Tachyglossus aculeatus )
  • Diabeł tasmański lub demon ( Sarcophilus harrisii )

Rzadkie zwierzęta Australii

Wspominaliśmy już o niektórych z najbardziej ciekawych i rzadkich zwierząt Australii, jednak istnieje wiele innych. Tutaj udostępniamy listę najrzadszych zwierząt w Australii, w tym już wspomnianych:

  • Łabędź niebieski ( Tiliqua scincoides )
  • Port Jackson Shark ( Heterodontus portusjacksoni )
  • Dugongo lub dugon ( Dugong dugon )
  • Indyk australijski ( Alectura lathami )
  • Mole Cricket ( Gryllotalpa gryllotalpa )
  • Węgorzowy rekin ( Chlamydoselachus anguineus )
  • Cukier Petaurus ( Petaurus breviceps )
  • Niebieski pingwin ( Eudyptula minor )

Australijskie niebezpieczne zwierzęta

Kończymy listę zwierząt w Australii z najbardziej niebezpiecznymi gatunkami:

  • Krokodyl morski ( Crocodylus porosus )
  • Sydney Spider ( Atrax robustus )
  • Death Viper ( Acanthophis antarctitus )
  • Ośmiornica niebieska ( Hapalochlaena )
  • Byk rekin ( Carcharhinus leucas )
  • Pszczoła miodna ( Apis mellifera )
  • Osa morska ( Chironex fleckeri )
  • Tiger Snake ( Notechis scutatus )
  • Stożek ślimaka ( Conus geographus )
  • Coast Taipan ( Oxyuranus scutellatus )

Jeśli chcesz przeczytać więcej artykułów podobnych do 35 zwierząt Australii, zalecamy przejście do sekcji Ciekawostki świata zwierząt.

Bibliografia
  • Barratt, I. i Allcock, L. 2012. Sepia apama . Czerwona lista gatunków zagrożonych IUCN 2012: e.T162627A931625. Dostępny na stronie: //www.iucnredlist.org/species/162627/931625
  • Bavendam, F (1995) The Giant Cuttlefish: Chameleon of the Reef. National Geographic, 188 (3) 96-106.
  • BirdLife International 2016. Pelecanus conspicillatus . Czerwona lista IUCN gatunków zagrożonych 2016: e.T22697608A93623945. Dostępny na stronie: //www.iucnredlist.org/species/22697608/93623945
  • BirdLife International 2016. Szpatułka rhynchotis . Czerwona lista zagrożonych gatunków IUCN 2016: e.T22680243A92852551. Dostępny na stronie: //www.iucnredlist.org/species/22680243/92852551
  • Collette, B., Di Natale, A., Fox, W., Juan Jorda, M. & Nelson, R. 2011. Scomberomorus munroi . Czerwona lista gatunków zagrożonych IUCN 2011: e.T170330A6750789. Dostępny na stronie: //www.iucnredlist.org/species/170330/6750789
  • Menkhorst, P., Broome, L. & Driessen, M. 2008. Burramys parvus . Czerwona lista gatunków zagrożonych IUCN 2008: e.T3339A9775825. Dostępny na stronie: //www.iucnredlist.org/species/3339/9775825
  • Michael, D., Clemann, N. i Robertson, P. 2018. Notechis scutatus . Czerwona lista IUCN zagrożonych gatunków 2018: e.T169687A83767147. Dostępny na stronie: //www.iucnredlist.org/species/169687/8

Zalecane

Różnice między kangurem a wallaby
2019
Co oznaczają szczekanie mojego psa
2019
Ćwiczenia dla dorosłych psów
2019