Fauna arktycznej tundry

Tundra arktyczna odpowiada rozległemu obszarowi, najbardziej wysuniętemu na północ od planety, który odpowiada obszarowi, który okrąża lód polarny na kontynencie północnoamerykańskim i kontynencie eurazjatyckim.

W tym regionie radykalnego klimatu występuje kilka gatunków zwierząt. Najbardziej znane, między innymi, to: niedźwiedź polarny, lis polarny, pieczęć ocellated, bieługa, wilk polarny, mors i narwhal.

W tym artykule z milanospettacoli.com przejrzymy zwierzęta z tego obszaru, czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o faunie arktycznej tundry .

Niedźwiedź polarny

Niedźwiedź polarny, zwany także białym niedźwiedziem, jest obok swojego krewnego niedźwiedzia kodiak, największego gatunku Ursidów na planecie.

Białe samce w wieku dorosłym mają masę w przedziale 450-600 kg, chociaż zaobserwowano wyjątkowe osobniki, które przekroczyły tonę. Masa samic waha się między 350-500 kg.

Dorosłe samice białego niedźwiedzia mierzą do 2 metrów. Samce osiągają do 2, 6 metra.

Głównym pożywieniem niedźwiedzia polarnego są pieczęcie ocellated, chociaż pożerają one również belugę i inne niedźwiedzie polarne. Czasami chwytają również młode morsy, chociaż unikają stawiania czoła dorosłym, ponieważ są jedynymi arktycznymi zwierzętami, które mogą ich skrzywdzić, a nawet zabić.

Większość istnienia niedźwiedzia polarnego ma miejsce na ławce, która jest obszarem pływającej zamarzniętej wody morskiej pokrywającej rozległe obszary Oceanu Arktycznego. Niedźwiedź polarny jest świetnym pływakiem i podróżuje w ten sposób przez wiele kilometrów.

Niedźwiedzie polarne żyją od 30 do 40 lat. Biały niedźwiedź jest zagrożony wyginięciem z powodu zanieczyszczenia i zmian klimatu.

Lis arktyczny

Lis arktyczny, Alopex Lagopus, to mały lis, który żyje w Tundrze Arktycznej i dalej na południe od tego obszaru. Nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem, ponieważ dobrze przystosował się do życia z człowiekiem. Istnieją nawet okazy, które stały się zwierzętami domowymi.

Istnieją cztery podgatunki lisa arktycznego: lis arktyczny z Grenlandii, lis polarny z Islandii, lis polarny z Wysp Beringa i lis polarny z Wysp Pribilof. W szczególności lis polarny jest mały, od 55 do 85 cm. Plus ogon, który jest prawie tak długi, jak ciało psa.

Zimą lis ten nosi białe futro, dlatego lis polarny nazywany jest również białym lisiem. To bardzo gęste i jedwabiste włosy, które pokazują śnieżnobiałą biel, która pomaga skutecznie zamaskować lód i śnieg.

W krótkim okresie letnim lis topi włosy, które ciemnieją do ciemnobrązowych odcieni, a czasami niektóre okazy są przedstawiane z pięknym niebieskim odcieniem. Kiedy włosy są zmieniane, zmniejsza się ich długość i wyczerpuje się, aż do końca jesieni włosy znów się zmieniają, a płaszcz odzyskuje charakterystyczny biały odcień. Biały lis jest wszystkożerny, a ten warunek pozwala mu na wygodne przetrwanie w lodowatych północnych szerokościach geograficznych. Żywi się cytrynami, ptakami, padliną itp.

Zimą dziesiątki lisów polarnych podążają za niedźwiedziami polarnymi, aby odżywić szczątki pozostawione przez plantigrades po polowaniu.

Pieczęć ocellated

Pieczęć ocellated jest ulubioną ofiarą niedźwiedzia polarnego : są to najmniejsze i najliczniejsze foki arktyczne. Mierzą 100-110 cm. gdy są dorosłe i ważą 110 kg.

Nazywa się je owalnymi pieczęciami lub cętkami, ponieważ ich krótkie, metalicznie wyglądające włosy są pokryte owalnymi plamkami brązowo / szarawo ciemniejszymi niż reszta futra. Włosy tej pieczęci przypominają włosie szczoteczki do zębów. Są krótkie i szorstkie.

Budują podziemne galerie na śniegu, aby rodzić i chronić swoje młode. Jego głównymi wrogami są: niedźwiedzie polarne, orki i morsy.

Mieszkają na szczycie ławki i polują na jedzenie pod wspomnianą ławką. Ich ulubionym jedzeniem jest dorsz, chociaż spożywają również skorupiaki. Jego okres półtrwania szacuje się na 25-30 lat.

La Beluga

Beluga to piękny walenie o znacznych rozmiarach. Dorosłe samce mierzą od 3, 4 do 5 metrów, ważąc od 800 do 1500 kg. Dorosłe samice mierzą od 3, 3 do 4 metrów. Ważą od 550 do 800 kg.

Po urodzeniu mają bladoszary odcień, a ich kolor stopniowo się rozjaśnia, aż przybierają kolor kości słoniowej. W końcu padają ofiarą niedźwiedzi polarnych, które polują na nie, gdy wyłaniają się przez rozrzucone na ławce dziury, z których korzystają także foki. Wiele belug ma etykiety skórki, które pokazują ich nieszczęścia z białymi niedźwiedziami.

Belugas żywią się ośmiornicami, kałamarnicami, krabami i rybami. Są to stadne zwierzęta, które żyją w grupach od pół tuzina osobników do trzydziestu. Czasami są one zgrupowane w bardzo liczne zbory w tysiącach egzemplarzy.

Jego status jest „wrażliwy” i jest gatunkiem chronionym.

Arktyczny wilk

Wilk polarny nie żyje na ławce arktycznej, żyje na lądzie, na borealnych wyspach lub na kontynencie.

Wilk polarny jest nieco mniejszy niż zwykłe wilki . Dorosłe samce mierzą maksymalnie 2 metry, w tym ogon. Jego morfologia jest bardziej zwarta i solidna niż u zwykłego wilka. Ich waga waha się od 45 do 80 kg. Kobiety są mniejsze niż mężczyźni.

Arktyczny wilk poluje w stadzie, podobnie jak reszta wilków. Jego zwykłą ofiarą jest wół piżmowy i karibu. Polują również na zające, lemingi, foki i arktyczne kuropatwy.

Kiedy rodzą się młode, są szare, gdy ich ton rośnie, rozjaśnia się, aby pokazać biały kolor, który odróżnia je od reszty zwykłych wilków.

Mors

Mors żyje w wodach, w których góry lodowe są powszechne. Gromadzą się w celu rozmnażania w bardzo dużych grupach setek osobników w skałach przybrzeżnych. Zwykle spoczywają również w małych grupach na pływających górach lodowych arktycznej ławki.

Kształt ciała morsa jest podobny do foki, ale znacznie większy. Dorosłe samce mierzą do 4 metrów, a ich waga może osiągnąć 1600 kg. Samice mają mniejszy rozmiar, który może osiągnąć 2, 6 metra przy wadze 1250 metrów.

Oprócz wielkości najbardziej charakterystycznym śladem morsów jest para super rozwiniętych kłów, które rosną przez całe życie, mierząc do 1 metra w najdłużej żyjących okazach. Charakterystyczne są również gęste wibracje lub wąsy, które mają na górnej wardze. Organ ten służy do wykrywania zakopanych małży i skorupiaków, którymi się żywią.

Kły używają ich do wykopywania pożywienia i utrzymania się podczas poruszania się po lodzie. Drapieżniki morsów to Orca i Niedźwiedź Polarny.

Narwhal

Narwhal to walenie żyjące w oblodzonych wodach arktycznych w grupach około 20 osobników. Latem gromadzą się setki osób. Dorosłe samce mierzą do 4, 7 metra, ważą 1600 kg., A samice do 4, 2 metra, ważąc 1000 kg.

Męski narwhal może pochwalić się spektakularnym kłem, który rośnie na zewnątrz, tworząc rodzaj rogu rosnącego spiralnie . Istnieją okazy, że kieł ten może mierzyć do 2, 7 metra.

Narwale jedzą kalmary, krewetki, dorsze i inne ryby pelagiczne. Naturalnymi wrogami narwala są orki i białe niedźwiedzie. Nie grozi mu poważne wyginięcie, ale jego polowanie jest bardzo ograniczone. Tylko ludzie Eskimosów mogą polować.

Zdjęcie: macorisserie23.com

Jeśli chcesz przeczytać więcej artykułów podobnych do fauny w arktycznej tundrze, zalecamy przejście do sekcji Ciekawostki świata zwierząt.

Zalecane

Pokarmy zawierające wapń dla psów
2019
Naturalne baseny, ekologiczna opcja letnia
2019
Czym jest ekologia przemysłowa z przykładami
2019