Różnica między orkami a fałszywymi orkami

Prawdopodobnie orki są jednym z najbardziej znanych gatunków morskich w waleni, szczególnie z rodziny Delphinidae . Innym gatunkiem z tej rodziny, o wiele mniej znanym, jest fałszywy orlik, czarna orca lub psuedorca i ma wiele cech charakterystycznych z orkami, zwanymi także orkami. Jednak oba gatunki wykazują wyraźne różnice, które pomagają nam je rozróżnić, chociaż oczywiście mają one wiele podobieństw.

W tym artykule porozmawiamy trochę więcej o różnicy między orkami i fałszywymi orkami, a także o jego najbardziej istotnych cechach.

Główne cechy orka

Orka ( Orcinus orca ) jest jedynym członkiem swojego rodzaju należącym do rodziny Delphinidae . Jest to największy gatunek z rodziny delfinów, więc jest mylony z wielorybem .

Ogólna charakterystyka

Jego najbardziej charakterystyczną cechą (i najlepiej identyfikowaną przez wszystkich) jest czarno-biały kolor skóry. W rzeczywistości ciało tego delfina jest całkowicie czarne, z wyjątkiem brzucha, dolnej części pyska i dwóch małych białych owali blisko oczu. Mają trójkątną płetwę grzbietową, która może osiągnąć dwa metry i jest wygięta u niektórych gatunków z powodu ciosów lub walk z innymi orkami lub ofiarami. Mają dużą płetwę ogonową, dzięki której są w stanie poruszać się w wodzie z prędkością do 50 km / h i za pomocą której mogą atakować zdobycz z dużą prędkością. Okazy tego gatunku mogą mierzyć do 10 metrów długości, chociaż odkryto większe okazy.

Często można spotkać orki pływające w towarzystwie członków tej samej grupy, które mogą dotrzeć do 20 okazów. W tych grupach orków każdy zwykle szuka ochrony, korzystając z polowań grupowych lub znalezienia partnera do partnera. Orka jest gatunkiem bardzo kosmopolitycznym, ponieważ zwykle zamieszkuje oceany na całym świecie.

Karmienie orków

Sława morderców tych zwierząt wynika z gwałtowności ich ataków, choć mylnie nazywane są one orkami . Orki mają duże zęby, które mogą osiągnąć nawet 8 centymetrów, których używają do chwytania ofiary, a nie do żucia, ponieważ połykają ją w całości, chociaż oczywiście z tymi zębami, w przypadku gdy ofiara jest duża, mogą ćwiczyć zwiększone ciśnienie i połknąć je na części.

Ofiary myśliwskie obejmują zarówno małe ryby, jak i duże drapieżniki, takie jak wieloryby, rekiny i inne delfiny, chociaż preferowane są małe ofiary, takie jak tuńczyk, lwy morskie lub foki. Orki zwykle nie atakują ani znalezionych ludzi ani łodzi, z wyjątkiem tego, że są bardzo zagrożone lub bardzo głodne.

Rozmnażanie i poród

Gatunki te zwykle rozmnażają się późną zimą i wczesną wiosną i szukają cieplejszych mórz. Aby przyciągnąć kobiety, mężczyźni zwykle emitują dźwięki i gwizdy. Kiedy rozpoczyna się krycie, dwa wieloryby-osobniki oddzielają się od grupy i zaczynają dotykać się pyskami i resztą ciała, aż do ich połączenia. Okres ciąży trwa zwykle do 16 miesięcy. Zazwyczaj rodzi się jedno dziecko naraz, do 180 kg i długości dwóch metrów.

Główne cechy fałszywego orka

Fałszywa orca lub czarna orca, lub naukowo znana jako Pseudorca crassidens, jest mało znanym gatunkiem należącym do rodziny Delphinidae.

Ogólna charakterystyka

Te ssaki morskie są wydłużone, z płaskim dziobem i wydatną górną szczęką, zdolną do wyróżnienia się nad dolną. Zabarwienie ich ciał jest zwykle jednolite, zwykle odcienie wahają się od ciemnoszarego do czarnego . Fałszywy orlik ma płetwę grzbietową o wysokości do 30 cm, ze spiczastym i zaokrąglonym zakończeniem i zakrzywioną do tyłu. Jego boczne żebra mają zwykle spiczaste zakończenia i tworzą kąt 45 stopni do tyłu.

Czarna orka jest trzecim co do wielkości delfinem na świecie, ze średnią wielkością 5, 5 metra u samców i 4, 5 metra u samic. Ich młode zwykle osiągają do 1, 50 metra przy urodzeniu.

Zachowanie

Fałszywy orlik jest bardzo aktywnym, zabawnym i energicznym gatunkiem pływającym. Gatunek ten charakteryzuje się pływaniem w pobliżu łodzi, w pobliżu łuków oraz zabawą w skakanie i uderzanie ogonem w wodę.

Zwykle przemieszczają się w grupach od 10 do 60 osobników, tworząc grupy, które utrzymują między nimi ścisłe więzi i które mogą obejmować osobniki z innych stad.

Żywność i środowisko

Ich dieta oparta jest na rybach takich jak tuńczyk lub dorsz, walenie mniejsze od nich, takie jak humbaki, delfiny lub kaszaloty i głowonogi, takie jak kalmary. Zwykle żyją w wodach oceanicznych o temperaturze od ciepłej do ciepłej i zwykle w głębokiej wodzie.

Główne różnice między oboma gatunkami

Fałszywy orka lub czarny lub szary orka otrzymał tę nazwę ze względu na swoje wspólne cechy z orkami, z którymi ma pewne podobieństwa w wyglądzie lub wyborze ofiary. Oba są dużymi delfinami, chociaż orki są większe niż fałszywe orki i mają szary / czarny kolor, ale z białymi plamami w przypadku orka. Ponadto fałszywy orka ma bardziej zwinne ciało niż prawdziwy wieloryb.

Orka ma dużą płetwę grzbietową, kupioną razem z płetwą fałszywego orka, która może być liniowa lub zaokrąglona. Jeśli chodzi o karmienie, wieloryb fałszywy zabójca był mniej badany, chociaż zaobserwowano, że żeruje on na delfinach i małych szczeniątach wielorybów, aby mogły wykazywać oznaki agresji wobec innych gatunków delfinów.

W każdym razie fałszywy orka jest gatunkiem znacznie mniej znanym niż prawdziwy wieloryb zabójcy i przez wiele lat był uważany za wymarły.

Jeśli chcesz przeczytać więcej artykułów podobnych do Różnica między orkami a fałszywymi orkami, zalecamy przejście do naszej kategorii osobliwości zwierząt.

Zalecane

Fioletowa pielęgnacja
2019
Siej sałatę: jak i kiedy to zrobić
2019
Rodzaje owczarka belgijskiego
2019